kreon breidt nieuwe decoratieve lijn uit met de oran object tafelverlichting

In februari dit jaar lanceerde kreon de oran-reeks, de eerste decoratieve lijn met gependelde armaturen en plafondarmaturen. Een echte primeur voor de verlichtingsproducent, die voordien vooral werkte met strakke concepten en geometrische ontwerpen die geïntegreerd worden in vlakke oppervlakken in de muur en het plafond. De nieuwe oran-collectie daarentegen claimt nu echt de ruimte met verlichtingsobjecten die niet in een vlak geïntegreerd worden, maar er dominant in aanwezig zijn. Kort na de lancering van de eerste stukken uit deze decoratieve lijn met armaturen voor het plafond, brengt kreon nu een update met een tafel- en vloerversie: armaturen die op hun beurt de aandacht op tafel of in de woonruimte naar zich toe trekken. 

Nieuwe blikvanger op de tafel en de vloer 

De decoratieve oran-reeks bestond in eerste instantie uit armaturen die met een pendel verbonden worden aan het plafond en armaturen die rechtstreeks bevestigd zijn aan het plafond. In de pendelreeks is er zowel een variant met of zonder kap rond de ampoule beschikbaar. Deze pendelversie met kap wordt nu verder uitgebreid met oran object, een variant om te schitteren op de tafel of op de vloer. “kreon waagt zich met de nieuwe decoratieve lijn aan objecten die de ruimte innemen eerder dan in de periferie ervan te staan of te hangen. Met object, de nieuwe tafel- en vloerversie, blijven we dat pad verder bewandelen en claimt de verlichting echt de aandacht rond tafel of in de woonruimte. Maar ook voor deze reeks blijven we trouw aan de basisdesignprincipes van kreon: eenheid in ontwerp, eenvoud in techniek en precisie in detail”, aldus Philippe van Doormaal, Global Marketing-Communication Director bij kreon.  

Architecturaal design  

kreon begon als ontwerper van architecturale verlichting die de architectuur zo veel mogelijk tot zijn recht laat komen. Dit staat in sterk contrast met het nieuwe ontwerp van verlichtingsobjecten die actief de ruimte claimen, en dit niet enkel vanuit het plafond, maar nu ook op tafel en op de vloer. Maar, de aandacht voor architecturaal design is nog steeds even aanwezig. Het design van de nieuwe oran object is, net zoals de eerste stukken uit de decoratieve oran-lijn, gebaseerd op het architecturale principe van het plastisch getal, een verhoudingsprincipe met aandacht voor ruimtelijke componenten voor een geometrisch perfecte armatuur. Die aandacht voor geometrie komt ook terug in het design van de reflector. Zijn vorm en structuur zijn geïnspireerd op het Venusmandje, een sponsachtige die op een erg ordelijke manier groeit en zo de vorm krijgt van een dunne vaasvormige cilinder.  

Artisanale techniek en moderne technologie in één ontwerp 

In het ontwerp van de oran-reeks gaan oude en nieuwe technieken hand in hand. Zo wordt de reflector aan de hand van 3D-techniek geprint. Met de 3D-printer wordt een eenvoudig element laag per laag vergroot, waardoor de natuurlijke vorm van het venusmandje nagebootst wordt en de indruk gewekt wordt dat de reflector ook op een natuurlijke manier gegroeid is. De glazen lamp wordt dan weer met de mond geblazen als herinnering aan het traditionele, oude ambacht. “In de nieuwe oran-lijn wordt het beste van twee werelden gecombineerd. Moderne technologie en artisanale technieken komen samen in een tijdloos ontwerp”, aldus van Doormaal. De nieuwe oran object is gemaakt uit vol aluminium en is beschikbaar in zwart, wit of brons.  

Contacteer ons
Astrid Dupuis Project Manager, Two cents
Astrid Dupuis Project Manager, Two cents
Over kreon

kreon is een toonaangevende lichtproducent die architecturale designverlichting ontwerpt en produceert. Voor kreon staat de harmonie tussen comfort en functionaliteit centraal. Zo biedt kreon een totaalaanbod aan functionele comfortoplossingen met koelplafondsystemen, akoestiek- en audiosystemen, kantoorverlichting en architecturale verlichting, voor een leefruimte in optimaal comfort.

belux, het zusterbedrijf van kreon, is gespecialiseerd in het ontwerp van kantoorverlichting. Het lichtplanningsconcept met oog voor comfort en functionaliteit aangepast aan de individuele visuele eisen, vormt de rode draad doorheen de hele collectie. De concepten van beide bedrijven verenigen zich zo samen in de world of kreon: het totaalaanbod aan comfortoplossingen voor verlichting. 

kreon werd opgericht in 1982 en belux in 1970. Er zijn vestigingen in België, Amsterdam, Keulen, Londen, Parijs, Wenen, Barcelona, Milaan, Shanghai, Dubai, Singapore, Istanbul en New York. Wereldwijd telt kreon ongeveer 220 werknemers.

 

kreon
Industrieweg-Noord 1152, 3660 Opglabbeek