kreon viert 20 jaar dolma met de nieuwe dolma 40

De dolmafamilie staat al 20 jaar garant voor designverlichting, voor binnen- én buitengebruik. Om de 20e verjaardag van een van kreons meest iconische producten te vieren, ging het ontwerpersteam aan de slag voor een nieuw ontwerp waarin de traditie in ere werd gehouden, maar tegelijkertijd aan de slag is gegaan met de nieuwste technologische snufjes. Het resultaat: de nieuwe dolma 40.

Het originele design van de eerste dolma-armatuur dateert van 1998, en door de jaren heen is het een erg modern en populair product gebleven. Het misstaat niet in de huidige, immer innoverende, tools of light-catalogus van kreon. Ondertussen is de dolmafamilie nog wat uitgebreid, met toepassingen voor binnen en buiten, en uitvoeringen in 80 of 145 mm.

Tijdloos design

dolma was in 1998 het eerste product van de hand van Art Director Kristof Pycke, die toen aan het begin stond van zijn carrière bij kreon. Het was dan ook niet minder dan vanzelfsprekend dat hij zelf aan de slag ging met de rijke erfenis van dolma, om in 2018 een nieuw product voor te kunnen stellen.

Voor Pycke was het belangrijk om verder te werken met het tijdloze karakter van dolma, en de filosofie van kreon. “De vormgeving van onze collectie getuigt van een manier van denken waarbij elke verlichtingsoplossing wordt gereduceerd tot het strikt wezenlijke. Licht en lichtwerking staan hierbij centraal”, aldus Pycke.

Innovatie dankzij leds

In 1998 was er nog geen sprake van led-technologie. De grootte van de armatuur werd dan ook afgestemd op de toen gebruikelijke halogeen- en fluorescentielampen. In 20 jaar is er veel veranderd, en dus ook de mogelijkheden van dolma. De halogeenlampen werden vervangen door kleinere leds, maar de verhoudingen bleven wel behouden. In de nieuwe dolma 40 worden de mogelijkheden van leds voor het eerst optimaal benut, met de ontwikkeling van een kleiner profiel. kreon dolma 40 heeft een zichtbare breedte van 50mm en de armatuur is een verzonken aluminium profiel dat eenvoudig in muren of plafonds kan worden geïnstalleerd. Zo kunnen verlichting en architectuur dankzij de dolma 40 in elkaar overvloeien, en elkaar tegelijkertijd versterken.

dolma in vele gedaantes

Ook de andere leden van de dolmafamilie komen optimaal tot hun recht in het licht-en schaduwspel met de architectuur. Lichtbronnen kunnen in het midden of aan de uiteinden van het profiel van het armatuur worden gemonteerd om zo een gedimd effect te creëren. dolma indoor is beschikbaar in drie verschillende breedtes en biedt de keuze tussen een zwarte of satijnzilver geanodiseerde afwerking. kreon dolma 80 outdoor wordt standaard aangeboden met een witte of zwarte afwerking. Naast een de versies voor in-en outdoor, is er ook een speciale doucheversie beschikbaar.

 

Contacteer ons
Aline Mockers Advanced Fair, dep. Two cents
Aline Mockers Advanced Fair, dep. Two cents
Over kreon

kreon is een toonaangevende lichtproducent die architecturale designverlichting ontwerpt en produceert. Voor kreon staat de harmonie tussen comfort en functionaliteit centraal. Zo biedt kreon een totaalaanbod aan functionele comfortoplossingen met koelplafondsystemen, akoestiek- en audiosystemen, kantoorverlichting en architecturale verlichting, voor een leefruimte in optimaal comfort.

belux, het zusterbedrijf van kreon, is gespecialiseerd in het ontwerp van kantoorverlichting. Het lichtplanningsconcept met oog voor comfort en functionaliteit aangepast aan de individuele visuele eisen, vormt de rode draad doorheen de hele collectie. De concepten van beide bedrijven verenigen zich zo samen in de world of kreon: het totaalaanbod aan comfortoplossingen voor verlichting. 

kreon werd opgericht in 1982 en belux in 1970. Er zijn vestigingen in België, Amsterdam, Keulen, Londen, Parijs, Wenen, Barcelona, Milaan, Shanghai, Dubai, Singapore, Istanbul en New York. Wereldwijd telt kreon ongeveer 220 werknemers.

 

kreon
Industrieweg-Noord 1152, 3660 Opglabbeek