up 40: comeback van een armatuur uit de jaren 80

up 40: comeback van een armatuur uit de jaren 80

Het eerste model van kreon up werd in de jaren 80 gelanceerd. Ondertussen zijn de tijden veranderd, hebben architecten andere noden, en hebben bouwers andere wensen. Net zoals veel andere reeksen van kreon, wordt de up-reeks vervolledigd met een armatuur van 40 millimeter. Op die manier krijgt kreon up als gevestigde waarde steeds nieuwe toepassingsmogelijkheden in veranderende tijden.

Up werd voor het eerst gelanceerd in de jaren 80 als deel van de up-side-down reeks, die vertrok vanuit verlichting in de grenzen van de ruimte. In 2011 werd een nieuwe variant van 165 millimeter gelanceerd, die voor het eerst te zien was op Euroluce in Milaan. Enkele jaren later volgde een kleinere versie, kreon up 80. De nieuwste up-armatuur, up 40, is meteen ook de kleinste, met een zichtbare breedte van 40 millimeter. Net zoals de andere kreon-families, zoals downlight, cana en dolma, wordt de up-reeks vervolledigd door een 40-variant.

Door weer en wind

Het kleinste product uit de kreon up-familie valt op door zijn minimalisme en optische functionaliteit. Dankzij het kleine formaat, biedt kreon up 40 evenveel toepassingsmogelijkheden voor de architect dan zijn grotere voorgangers. De armatuur kan zowel binnen als buiten gebruikt worden, het toestel heeft namelijk een Ip67-waarde. Het is met andere woorden stof- en waterbestendig, en dus bijvoorbeeld geschikt voor architecturale verlichting van de tuin of buitengevel. Ook de huls van marine-grade aluminium en roestvrijstaal zorgen ervoor dat de verlichting de guurste omstandigheden kan doorstaan.

Verticale verlichting, zonder verblindend effect

kreon up 40 is verkrijgbaar in een vierkante en een ronde uitvoering, afgewerkt met zwart of wit gehard glas. De rand in gezandstraald roestvast staal (naturel of zwart PVD-coating) zorgt voor een verfijnde toets. Spots die van beneden naar boven schijnen, hebben wel eens een verblindend effect, maar bij kreon up 40, net zoals bij andere kreon armaturen, is de LED-module diep in de armaturen geplaatst. Hij kan bovendien optioneel voorzien worden van een antiverblindingslouver. Die louver maakt het verder ook mogelijk om het licht tot op de millimeter te richten, om zo verticale verlichting te creëren die het gebouw volledig tot zijn recht brengt. Naast een uplighter, is er van kreon up 40 ook een opbouw-downlighter verkrijgbaar.

Contacteer ons
Aline Mockers Advanced Fair, dep. Two cents
Aline Mockers Advanced Fair, dep. Two cents
Over kreon

kreon is een toonaangevende lichtproducent die architecturale designverlichting ontwerpt en produceert. Voor kreon staat de harmonie tussen comfort en functionaliteit centraal. Zo biedt kreon een totaalaanbod aan functionele comfortoplossingen met koelplafondsystemen, akoestiek- en audiosystemen, kantoorverlichting en architecturale verlichting, voor een leefruimte in optimaal comfort.

belux, het zusterbedrijf van kreon, is gespecialiseerd in het ontwerp van kantoorverlichting. Het lichtplanningsconcept met oog voor comfort en functionaliteit aangepast aan de individuele visuele eisen, vormt de rode draad doorheen de hele collectie. De concepten van beide bedrijven verenigen zich zo samen in de world of kreon: het totaalaanbod aan comfortoplossingen voor verlichting. 

kreon werd opgericht in 1982 en belux in 1970. Er zijn vestigingen in België, Amsterdam, Keulen, Londen, Parijs, Wenen, Barcelona, Milaan, Shanghai, Dubai, Singapore, Istanbul en New York. Wereldwijd telt kreon ongeveer 220 werknemers.

 

kreon
Industrieweg-Noord 1152, 3660 Opglabbeek